Kategorier
Bag in Box Fynd! Italien Röda viner Spanien Tapas

En kompromisslös tapasafton i härliga vänners lag

Rocca di Montemassi, Italien, Sangiovese, 2010

Salice Salentino Riserva, Italien, 2006

Navajas Crianza, Spanien, Rioja, 2008

Söndag eftermiddag och jag sitter energilös i soffan framför TVn. Inte nog med att det blev sent i går, det blev ett par stora glas gott också, och på det släpade jag mig till gymmet idag. Skam den som ger sig!

Men igår var jag desto piggare och hade det desto trevligare. Efter en ganska lugn dag hemma med endast lite piff och en handling på Ica på schemat ramlade våra nyfunna vänner nerför backen in på en hyfsat spontan och oplanerat tapasafton. Vi hade med oss några rätter var och planen var att förbereda det hela tillsammans. Och det gjorde vi. Samtliga vuxna och barn hjälpte til på sitt egena sätt och det hela blev en riktigt trevlig aktivitet. Bland rätterna som tillagades fanns tunt skuren ugnsstekt lamrostbiff, ugnsbakade dadlar inrullade i ekologisk bacon, quesadillas med parmaskinka, chevre honung och jalapenjos, vitlök och chilimarinerade stekta räkor, marinerade kycklingvingar, ugnsrostade paprikor med philadelphia, basilika och persiljekräm, kidneybönröra samt meolnskivor inlindade i parmaskinska. MUMS! till detta serverades även nybakt tyskt lantbröd och två sorters oljor att dippa detta i. Dena ena oljan var Bengt Frithioffsons spanska kryddiga och aromatiska olivolja medans den andra var en olja jag köpte med mig från Kroatien och som rankats till topp 15 i världen på olivoljeskalan. Och vilken olja!! Mamma mia. Stackars Bengts aromatiska olivolja hamnade verkligen i skym undan.

Under tillagningen drack de andra en blandning av spanska öl medans jag smuttade på en nyinköpt box:

Rocca di Montemassi, Italien, Sangiovese, 2010 (4586) 239 kr

Systembolaget.se beskriver vinet såhär:

Fruktig smak med inslag av mörka körsbär, lakrits, kryddor och vanilj.  

Och Aftonbladet  sa såhär samt delade ut hela 5 plus:

I topp bland boxarna. Här bjuds läckra inslag av plommon, körsbär, örter och bigarråer med liten strävhet och god balans. Uppstramande syra bidrar till en elegant och fräsch helhet. Perfekt till stora festen, gärna till rätter av både ljust och mörkt kött. Gjort av druvan sangiovese från området Maremma i Toscana.

Då jag är från Göteborg får även Götebogrspostens utslag vara med. Så här sa de medans de delade ut 5 fyrar:

Ren och snygg sangiovese med drag av mogna körsbär och plommon. Lång och angenäm eftersmak. Håller för den bästa av kötträtter från det florentiska köket. Faktiskt lite för bra för att vara ett boxvin.

När jag prövade vinet själv noterade jag en ganska rejäl och lite kantig smak av mörka körsbär samt en tydlig smak av saltlaktits. Första munnen var överväldigande, och det var nog saltlakritssmaken som tog en på sängen där. Men efter några slurkar var det ett riktigt trevligt vin som växte med varje mun. Den här boxen ser jag verkligen fram emot att få lära känna, speciellt då det är lamm idag igen på menyn. Mitt betyg blir nog 3,5 gnistrande tiaror av den moderna varianten, men vem vet, i slutet på lådan kanske ytterligare en lyxig huvudbonad dyker upp eller iallafall lite ringar och örhängen 🙂

När vi så satte oss till bords korkade vi upp den flaska vilken aftonbladet varmt rekomenderat till tapas och som till min förvåning fanns på hyllan på Lerums systembolag:

Salice Salentino Riserva, Italien, negroamaro, 2006, (7570) 69 kr

Systembolaget beskriver vinet sähär:

Mogen, kryddig smak med inslag av fat, torkad frukt, tobak, kanel och läder. 

Aftonbladet som fick mig att köpa hem pavan sålde in den såhär samtidigt som fyra plus delades ut:

Syditalienskt rött i mogen stil. Doften är rödbärig med toner av nypon och kanel. Smaken är mjuk av söta körsbär, kryddor och plommon.

Både jag och Tommie reagerade direkt på den tydliga lädersmaken. Den var i första munnen helt dominerande. I de effterföljande munnarna, och det blev ett par, kom tobak och jorden fram för att sedan efterföljas av syltade svarta körsbär och plommon. Så en mix av de två beskrivningarna tycker jag att jag hittade. Och vilket härligt vin till tapas. Det passade otroligt bra till både lamm, dadlar, kidneybönröra. Och för det priset, 69 kr, Bingo! Visst kändes det att det inte hade allt det som många viner över 90 kr har, men å andra sidan hade det mycket som flera av de saknar. Finns kvalisorter i alla prisklasser.

Det här vinet kommer jag definitivt att bjuda på igen. Kanske är det bara värt 3,5 damkronor, men jag säger 4 då vi hade otroligt trevligt och då priset är gentilt.

När så denna flaska tömts var det dags för en kompletterande pava som en av damerna på Lerums systembolag rekomenderat:

Navajas Crianza, Spanien Rioja, 2008, (22652) 76 kr

Systembolagets beskrivning:

Kryddig, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, dill, tobak och vanilj. 

Det är inte ofta jag ryggar tillbaka när man inmundigar ett vin i 76 kr klassen, men här gjorde jag faktiskt det, och ganska så rejält också. Jag vet med mig att spanska viner, och då framförallt viner från Rioja, inte är favoriter hos mig, så det kanske var lite dumstridigt av mig att ta med en hem, men jag hade hoppats på lite av en aha upplevelse. Damen på systemet beskrev det som en klassiker som man kunde lita på, och jag tänkte at det då kanske inte kunde gå så fel. Men det gjorde det tyvärr  inte. Inte hos någon av oss. Dillkaraktären var påtaglig. och om det är en go smak, nje, det tycker jag inte. Sen var det en hel näve sura tanniner son drog ihop läpparna som att kroppen själv försökte tala om att inga fler munnar skulle in. Och det får man väl anse vara ett negativt tecken.

Bland kritikerna hittar man 5 hjärtan ifrån ICA kuriren,  3 stjärnor från allt om mat, 2 plus från dagens nyheter och 1 likhetstecken från Dagens nyheter. Spridda skurar med andra ord, och knappats något som jag till bakgrund av detta skulle kalla en klassiker som alltid går hem. Nej, bakläxa till Lerums systembolag och 1 huvudbonad från Buttericks i betyg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *